Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak yıkılmaz, esnek ve sessiz bir bünyeda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlamlayacak yerıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf eksiksiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” mazmunında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok koca oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro yürekerken en ilgi etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maatteessüf kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve yürekime anık oyumlamak yürekindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde yürekilen bir puro mefkûre nem değerlerinde yürekiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet onat ve yürekilebilir en mükemmel değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan haz aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro yürekmeyi çok severken ayrıksı bir isim bu nem değerinin puroya efsus edilen bir şayan bulunduğunu ve katiyen yürekilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden daima aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değsorunimi purolarına pert verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu muhtemel evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değsoruntirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve yürekimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, yürekimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna vakit ve tecrübe ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yeğin şayan bu ve bu değerde yürekmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus averaj 6 ay içerisinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı yürekin sınırlı bir vakit içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel evetğunca lüks suhunet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri tedarik etmek yürekin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu şayan iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz koca nem evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek yürekin en yeğin yöntem olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alıntı hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Gece gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme yürekin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak sabit bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor yüreki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.